Salih Selman

1 yorum


1961 yılında İstanbul’da doğdu. Hafız, doktor, güreşçidir. İki kardeş olan Salih Selman Salih Selman, Saint-Joseph Fransız Erkek Koleji’ni ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni dereceyle bitirmiş ve genel cerrah olarak hayatını idame ettirmeye başlamıştı.

Saint Joseph Fransız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun Op. Dr. Salih Selman ile bu ay ‘Aile’ kavramını konuşmak üzere buluşuyoruz.

Salih Selman Bir tıp uzmanı Cerrah, 40 yaşında Kuran Hafızı olmuş, Güreşçi, Aynı zamanda üç dil bilen bir Hekim’dir.

Fransız Lisesi’ni ve Çapa Tıp Fakültesi’ni derece ile bitirmiş bir genel cerrah ve aynı zamanda bilim insanı olan, Op. Dr. Salih Selman, “Mutluluk nerede aranmalı?” sorusuna “Eskiden doktor olunca, lüks ev alınca mutlu olunuyor sanıyordum, ben mutluluğu İslam’da buldum.” sözleriyle cevap veriyor.

İki kardeş olan Salih Selman 1961 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Kurmay albay, annesi ise güzel sanatlar akademisi mezunu. Ailesine çok düşkün olduğunu dile getiren Selman, “Ailem sayesinde bu yerlere geldim. Onların üzerimde emeği çok, onlar olmasa başarılı olamazdım.” diyor.

Selman, ortaokul 3’teyken Kurmay Topçu Albay babasını, kaybetmişti. Selman’ın babası, hakkı olmasına rağmen devlet lojmanlarında otururken her ay kira parasını cebinden veriyordu. Babasını general yapmak istediler ancak babası, annesini içkili danslı toplantılara götürmek zorunda kalacağını bildiği için general olmak istememişti.

“Fransız Lisesi’ni ve Çapa Tıp Fakültesi’ni derece ile bitirmiş bir genel cerrah olarak, yani bilim insanı olarak ön yargılarınızdan sıyrılıp ruhunuzun sükûnunu İslam’da buldunuz” tespitine Dr. Selman bir anısını anlatarak cevap veriyor.

“Tedavi ettiğim hoca daha sonra hafızlık hocam olmuşu. Fenerbahçe’de spor seven bir arkadaşımla koşu yapıyoruz. Kız kardeşimle karşılaştık. O da yeni örtünmüştü. Koşuyoruz ya birden o arkadaşım yanımızdan hızlıca uzaklaştı. Beni Çapa’dan attırmak için uğraşmaya başladı. Bir hafta sonra kız kardeşimin örtülü olduğunu duyan hocalar evimize ziyarete geldi. Tabii ben hevesle duvarlara dualar asmıştım o dikkatlerini çekti. İlk başta alay ettiler; “Ya Salih sen güçlüsün, güreşçisin, cerrahsın duayı zayıflar ister. Dua bedavacıların çalışmayanların işidir. Sen kuvvetlisin böyle bir şeyi asacağınızı hiç tahmin etmedik” dediler. Her neyse bizim geliş amacımızı kardeşinin örtüsünü çıkartmak, çıkartırsa biz seni altı ay sonra doçent yapacağız” dediler.

Yaşadıklarını anlatmaya devam eden Selman, şunları söyledi: “Bir gün yine Fatih’te yardım ederken, lüks araçla çok varlıklı bir hanım geldi. “Buraya geldiğimi çevreme söylemiyorum. İhtiyaç sahiplerine yardım etmek sağlığıma iyi geliyor. Psikoloğa, gitmeme, tansiyon ilacı almama gerek kalmıyor. Burada huzur buluyorum ama onlara söyleyemiyorum çünkü bana kızarlar” dedi.

Bu yaşantının hayatına neler kazandırdığını sorduklarında ise Selman; “bir gün birisi karısını dövdü, yoğun bakıma yatırdık. Dünya gözü ile eğitimleri tam, diğer tarafta tamamen bir çöküş var. Mutlu olmadıklarını gözümle gördüm. Eskiden doktor olunca, lüks ev alınca mutlu olunur sanıyordum. Ben mutluluğu İslam’da buldum.” dedi.

Gençleri bu kötü durumlardan kurtarmalıyız diyen Salih Bey, bir Deniz Feneri Derneği gönüllüsü olarak, yıllarca hizmet derneğimizde hizmet vermiş, hasta kayıt dosyalarını düzenlenmiş biri olarak tavsiyem şudur diyor: “Gidin bir yardım derneğine gönüllü olun, yardım faaliyetlerinde bulunun. Mutluluk dünya malında değil, ihtiyaç sahiplerine gönülden yapacağınız küçük bir destekte.”

Kendi imkanlarıyla okuduğu Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Genel Cerrahi uzmanı olan Selman uluslararası kongrelerde başarılı sunumlar yaptı.

Alanında uzman isimlerden biri olan Genel Cerrahi uzmanı Selman yaptığı çalışmalar birçok ödüller layık görüldü.

Sıradan beyaz önlüklü, tıraşlı gördüğünüz doktorlarda alışık olmadığımız bir dış görünüşe sahip olan Selman’ı ilk kez gören insanlar onu sakalı ve şalvarıyla ilk gördüğünde din görevlisi zannediyor.

Kendi anlatımıyla bu durum Salih Beye girdiği ameliyatlarda ve hastanelerde bazı zamanlar ilginç olaylar yaşatmış. “Hem doktor, hem cübbeli” diyenler olduğu gibi hasta yakını zannedilip ameliyathanelerden çıkartıldığı zamanlarda olmuş.

Hatta hasta yakınları, hastayı kaybettikleri düşüncesiyle hastaya son görevini yerine getirmeye gelen bir hoca efendi zannedip telaşa kapılıyorlar.

Sıradan doktorlardan farklı özelliklere sahip Selman, yedi dalda spor yapıyor, çeşitli madalyaları var. Genellikle onu cahil, bilgisiz ve geri kalmış biri olarak algılayanlara tesirli cevaplar veriyor. Üç yabancı dil biliyor.

Dr. Salih Selman  29 Mart 2020 Pazar akşamı Ülke TV’de Esra Elönü’nün sunduğu “Arafta” isimli programa katıldı.

Dr. Selman’ın katıldığı program yoğun ilgiyle takip edilirken, seyircilerin çoğu büyük bir zevkle programı izledi. Olaylara manevi değerler penceresinden de bakmaya çalışan Dr. Selman’ın bu yönü alışık olunan doktor tipolojisine biraz aykırı olduğu için de hayli dikkat çekti.

Programda doktor olan eşinden de söz eden Selman, evlilik hayatıyla da örnek bir insan olduğunu gösterdi.

Selman Hoca, Hayat Derneği’nde üniversite öğrencilerine yönelik Tefsir Dersleri veriyor.

Op. Dr. Salih Selman’ın eşi Şule Selman da doktordur. Şule Selman Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapıyor; aynı zamanda Biruni Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. 

Dr. Salih Selman’ın Uzmanlık Alanları

  • Mide Rahatsızlıkları
  • Bağırsak Rahatsızlıkları
  • Kasık ve Karın Fıtıkları Ameliyatı (Kasık ve Göbek Fıtığı için narkozsuz – aynı gün işe dönülebilir)
  • Endoskopi
  • Varis Cerrahisi
  • Meme Hastalıkları
  • Tiroid-Guatr
  • Basur (Lazer, Ameliyat, Bant)
  • Kıl Dönmesi (Muayenehanede yapılmaktadır – aynı gün işe dönülebilir)
  • Laparoskopik Ameliyatlar
  • Kanser Ameliyatları (Mide, Yemek Borusu, Safra Kesesi, Pankreas, Kalın Bağırsak, İnce Bağırsak)
  • Sünnet
  • Hacamat

1 yorum